7 saker du behöver veta om dina tänder när du åldras

När det gäller kroppsdelar går tänderna ganska litet underhåll. Du kan hålla dem lyckliga och hälsosamma med bara 4 minuter borstning-2 minuter, två gånger om dagen – och enstaka checkups.

Men dessa enkla steg blir mer utmanande när vi åldras. Och det är ett problem, eftersom kaviteter, tandköttssjukdomar och oral cancer är allt vanligare senare i livet, säger Judith Jones, DDS, professor i tandläkare vid Boston University och en expert talsman för American Dental Association (ADA).

“Folk tycker att kaviteter är bara för barn, men äldre vuxna har så mycket eller mer tandförfall som unga barn”, säger Jones.

En rapport från CDC visar graden av oral cancertopp efter 60 års ålder. Ännu har nästan 40% av de äldre vuxna inte sett tandläkare det senaste året. Den procentsatsen håller även för personer som upplever smärta på grund av tand- eller tandköttsproblem.

“God munhygien är ofta förbisett som en kritisk del av god allmän hälsa”, tillägger Karen Becerra, DDS, tandläkare för Gary och Mary West Senior Dental Center.

Det finns länkar till hjärtsjukdomar.
Läkare har länge känt att det finns en länk mellan periodontal sjukdom och hjärtsjukdom. Men några av de senaste undersökningarna tyder på att tandköttssjukdomar faktiskt kan främja hjärtproblem. Gumsjukdom leder till långvarig inflammation, som kan orsaka eller bidra till uppbyggnad av plack i dina artärer. Din risk för stroke, Alzheimers sjukdom och vissa former av artrit kan också stiga som ett resultat av tandköttssjukdom.

Du vill undvika torr mun.
Saliv är en viktig del av den pågående processen “återmineralisering” som håller tänderna starka och friska, säger Jones. Men många vanliga receptbelagda läkemedel orsakar torr mun, vilket kan främja tandförfall och andra orala hälsoproblem. Att göra saker värre, våra spottkörtlar fungerar inte lika bra som vi får äldre att göra torr mun ännu mer sannolikt. Att dricka extra vatten kan hjälpa till. Så kan torka munsköljningar och vissa nattprodukter.

Få den bästa tandborsten.
Osteoporos, artrit och andra muskel- eller rörelsesrelaterade hälsofrågor kan göra borstning en utmaning för seniorer, säger Jones. “En elektrisk tandborste kan vara en stor hjälp”, säger hon. Hon uppmanar också vårdgivare att se till att deras nära och kära kan hantera borstning (och tandtråd) sina egna tänder – och att hitta dem om de inte kan.

Montera in mer fluor.
“Borstning är mycket viktigare än något munvatten”, säger Jones. Du kan inte ersätta sköljning i 4 minuter med noggrann borstning och förvänta dig att hålla tänderna starka. Men särskilt senare i livet när tandförfall blir en vanligare och allvarligare fråga, kan en fluoriserad sköljning och tandkräm hjälpa till att skydda dina tänder, säger hon. (Ja, det finns några bekymmer om fluor i dricksvatten. Men experter säger att hälsoproblemen är överdrivna.)

Titta på din kost.
Både kalcium och D-vitamin är näringsämnen många äldre vuxna får inte tillräckligt med. Brister på antingen skulle kunna spela en roll i utvecklingen av osteoporos, vilket i sin tur kan öka din risk för tandförlust, säger Jones. Medan du vill vara säker på att du får både kalcium och D i din kost vill du också titta på ditt sockerintag, säger hon. Socker ruttar dina tänder. Att kombinera för mycket socker med dåliga borstvanor kan snabbt leda till problem med stor tid.

Se din tandläkare (även om du har proteser).
Av alla ovan nämnda skäl är årliga tandläkarebesök, helst en var sjätte månad, ett utmärkt sätt att nypa potentiellt allvarliga hälsoproblem i knoppen, säger Jones. Även om du bär proteser kan ett besök hos din tandläkare se till att de passar ordentligt, vilket kan rädda dig från smärtsamma munsår eller tandköttssjukdomar. Din tandläkare kommer också att kontrollera annat.

Pressa för bättre dental täckning.
“Dålig oral hälsa är ett växande folkhälsoproblem när babyboomers går i pension, människor lever längre och tillgången till överkomlig tandvård blir svårare”, säger Becerra. Både hon och Jones betonar kopplingarna mellan en hälsosam mun och övergripande hälsa, och båda betonar vikten av att lobbya arbetsgivare, folkhälsoansvariga och andra vårdgivare för bättre dental täckning senare i livet. “Om vi inte gör något för att förbättra tillgången och engagera seniorer i förebyggande strategier, kommer fler och fler äldre amerikaner att behandlas i akutmottagningar snarare än i tandläkare eller kliniker”, säger Becerra.