Sex fakta om tandvård du behöver veta

Att inte ta hand om din mun kan leda till många tandproblem: dålig andedräkt, tandköttssjukdom, kaviteter, känslighet och till och med tandförlust. Men den goda nyheten är att dessa problem är förebyggbara.

För perfekt tandhälsa finns det många goda vanor du behöver anta. Här är sex dental hälsa fakta du borde veta.

Hälsosam livsstil gör hälsosamma leenden

Forskning från Journal of Periodontology föreslår regelbunden träning och en hälsosam diet minskar risken att utveckla tandköttssjukdomar. En dålig kost fylld med söta livsmedel och vätskor kan leda till håligheter.

Bra oral hygien tar tid

Ett vitt leende händer inte över natten. Flera små positiva förändringar i din rutin kommer att bidra till denna gradvisa process. Plack, den klibbiga filmen av bakterier som ständigt bildar sig vid tandköttet och på dina tänder, kan ta tid att ta bort. Borsta tänderna två till tre minuter åt gången och två gånger dagligen. Överväg att använda en timer så att du spenderar tillräckligt med tid i diskbänken, eller spela en sång av samma längd som uppmuntrar alla i huset att göra detsamma. Interdentalverktyg som tandtråd når många delar av munnen som tandborsten inte kan och ska användas minst en gång per dag före sänggåendet. Avsluta rutinen genom att skölja med munvatten enligt etikettanvisningar för att hålla tänderna och tandköttet friska.

Korrekt teknik med rätt produkter

Tandborstar kommer i olika former och storlekar, men välj en som passar bekvämt i munnen. Korrekt borstningsteknik innebär att tandborsten placeras i 45 grader vinkel mot tandköttet och förflyttar försiktigt borsten fram och tillbaka med korta slag. Se till att borsta de yttre, inre och bittande ytorna på alla dina tänder. Borsta också din tunga, eller använd en tungare rengörare för att döda bakterierna som finns där. Colgate® 360 ° ® tandborste gör det enkelt med ett bekvämt tungvattensystem som är fäst på tandborstens baksida. Tänk på bärbara tandborstar, till exempel Colgate Wisp®, när du måste hålla tänderna rena på språng.

Tandkräm finns med en mängd olika aktiva ingredienser som kan skydda dig mot specifika tandproblem, såsom håligheter, tandköttssjukdomar, dålig andedräkt, tartaruppbyggnad, fläckar eller känslighet. Munstvätt kan användas som ett extra hjälpmedel för en hälsosam mun, men det ersätter inte borstning och tandtråd på daglig basis. Liksom tandkräm är den också tillgänglig med en mängd aktiva ingredienser, såsom fluor för att skydda tänderna och antimikrobiella medel för att minska plack och gingivit. Konsultera med din tandläkare för att se vilka typer av produkter som passar dig.

Betydelsen av tandtråd

Skimp inte på flossen. Använd en lång bit, om en armlängd, som ger tillräckligt med grepp för att komma åt mellanrummen mellan varje tand, fram och bak. Vänd upp det mesta av flossen runt långfingeren med ena handen och resten runt den andra långfingeren. Använd tummarna och indexfingrarna för att ta tag i flossen och försiktigt glida den mellan varje tand ner till tandköttet. Flytta flossen mot tanden i en upp och ner rörelse innan du går vidare till nästa område. När du flyttar från en tand till nästa, rulla av och ta en ny del av tandtråd för att undvika att överföra placken tillbaka till dina tänder.

Om du har svårt att använda tandtråd, ska du inte hoppa över rengöringen mellan dina tänder helt och hållet. Det finns andra verktyg du kan använda, till exempel en flosshållare, träpinnar, plastplockar och små interdentalborstar.

Börja hälsosamma vanor tidigt

Så snart ditt barns barntänder uppträder är de i riskzonen för kaviteter – även kända som tandkaries. Håltagande bakterier kan överföras till en barns mun från en förälder, ofta från att använda samma sked eller dela en tandborste. Precis som håligheter kan distrahera dig från jobbet, kan de göra det svårt för barn att uppmärksamma sig i skolan. Så se efter ditt barns tänder som om de är dina egna. Med en mjuk, åldersanpassad tandborste får de en hälsosam start. De behöver hjälp, så borsta ditt barns tänder tills du är bekväm att han eller hon kan borsta utan dig. Du kommer förmodligen att känna igen denna övergång vid sju eller åtta års ålder.

När ditt barn har två tänder rörande, är det dags att introducera daglig tandtråd. American Dental Association (ADA) rekommenderar att man använder ett “smet” av fluoriserad tandkräm för barn tre eller yngre, och då är en “pea-storlek” mängd för barn i åldern tre till sex. Diskutera ditt barns fluorbehov hos din tandläkare eller barnläkare och förbered dig för att ta ditt barn att se en tandläkare vid sin första födelsedag.

Träffa tandläkare regelbundet

Vänta inte tills det är för sent! Se din tandläkare och tandhygienist två gånger per år för professionell rengöring och checkup. Utbildad för att förhindra orala sjukdomar kommer tandläkare att hitta de dolda problemen du kanske inte kan se, och hålla dig medveten om de små tandhälsofakta som gör stora skillnader i familjens liv.